sobota 11. března 2017

Vanilková roláda s vanilkovým a jahodovým krémem

Opět pro Vás mám recept! A opět jahodovo-vanilkový. Neptejte se proč. Je to prostě zvláštní shoda náhod. Dvakrát po sobě mi přišla tato kombinace jako vhodná, a tak jsem dvakrát po sobě vytvořila dezert právě v této kombinaci. Jednou v podobě cupcakes a podruhé v podobě této rolády. Roládička mi oproti předchozím cupcakům přišla o něco méně pracná. Ale to už je úděl rolád. Jsou rychlé (až na to chladnutí po upečení, uznávám), nenáročné a dělají radost. Takže pojďme na to...


Vanilková roláda s vanilkovým a jahodovým krémem


nachystejte si:
na roládu:
6 vajec
140 g krupicového cukru
80 g hladké mouky
1/2 lžičky vanilkového extraktu

jahodové pyré:
100 g jahod (mohou být i mražené)
50 g krupicového cukru
50 ml vody

na krém:
250 g másla
150 g moučkového cukru
1 vanilkový pudink
300 ml mléka

1. Bílky šleháme do polotuha, pak k nim přidáme polovinu cukru a šleháme do tuhého sněhu.  V jiné míse vyšleháme žloutky s druhou polovinou cukru a vanilkovým extraktem do světlé pěny. Sníh přidáme postupně do žloutkové směsi. Nakonec lehce vmícháme mouku. Těsto rovnoměrně rozprostřeme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme na 180°C asi 15 minut.

2. Upečeny plát vyklopíme z plechu na čistou utěrku či nový kus pečícího papíru. Pečící papír sejmeme, obrátíme a opět přiložíme na plát (takže upečený plát těsta je mezi dvěma papíry či utěrkou a papírem). Srolujeme a necháme úplně vychladnout.

3. Jahody vložíme do menšího hrnce. Přidáme 50 g cukru a vodu a položíme na střední plamen. Když jsou jahody měkké, rozmačkáme je a pak rozmixujeme tyčovým mixérem do hladka. Stále ale vaříme a necháváme probublávat až se směs zredukuje do konzistence pyré. Poté sejmeme ze sporáku a necháme vychladnout do pokojové teploty.

4. Na krém uvaříme pudink v 300 ml mléka. Necháme za občasného míchání vychladnout do pokojové teploty. Máslo vyšleháme do hladké, lesklé konzistence (asi 5 minut). Přidáme do něj prosátý cukr a opět šleháme. Postupně po lžících přidáváme pudink a šleháme do hladkého, nadýchaného krému.

5. Srolovaný plát těsta rozvineme a potřeme rovnoměrně dvěma třetinami krému. Na krém natřeme 1/2 jahodového pyré a zarolujeme. Zbytek pyré vmícháme do zbytku krému. Pomocí zdobícího sáčku dozdobíme roládu jahodovým krémem a vychutnáváme. 




Žádné komentáře :

Okomentovat