čtvrtek 3. března 2016

Skořicoví šneci

Jestli existuje nějaké "svačinkové" pečivo, které mě vždycky dostane, jsou to skořicoví šneci (a taky máslové croissanty). Ovšem, budu upřímná, dávno jsou pryč doby, kdy jsem si vystačila s pečivem koupeným. Jsou lepší ve všech ohledech. Voní naprosto geniálně směsí másla a skořice a téměř jistě nebudou tak suché jako ty koupené, neboť množství náplně to nedovolí. Skořicoví šneci jsou zkrátka mňamka a vůbec ne  náročná. Je pravda, že jsou z kynutého těsta, ale věřte, že kdyby to bylo nějak náročné, nedělala bych je, protože můj vztah ke kynutému těstu je stále lehce nahnutý.


Dávka, na kterou je níže uvedený recept se může zdát poněkud velká. Mě osobně se podařilo upéct 24 krásných, relativně velkých šneků. Ale věřte, že se po nich jen zapráší, protože jsou opravdu moc dobří. Použila jsem kombinaci klasické hladké a špaldové mouky, kterou lze v případě potřeby nahradit moukou polohrubou. 

Skořicoví šneci

nachystejte si:
300 g hladké mouky
300 g špaldové mouky
1 balíček sušeného droždí (7g)
240 ml mléka
80 g másla
70 g krystalového cukru
špetku soli
3 vejce
+ 1 lžíce mouky na posypání
+ máslo na vymazání pečící formy

na náplň:
200 g hnědého cukru
70 g moučkového cukru
50 g hladké mouky
3 lžíce skořice
200 g másla

1. V míse smícháme 150 g hladké mouky, 150 g špaldové mouky a droždí. 

2. V hrnci smícháme mléko, cukr, sůl a máslo a zahříváme na mírném plameni asi 3 minuty. Máslo by mělo být asi z poloviny rozpuštěné. Poté sejmeme z ohně a necháme máslo zcela rozpustit. (Mléčná směs by neměla být horká, ale teplá!!)

3. Tekutou směs postupně přiléváme alespoň ve třech krocích do mouky s droždím a mícháme dokud nevznikne řídké a hladké těsto. Poté přisypáváme zbylou mouku a hněteme dokud nevznikne hladké těsto. Těsto v míse poprášíme asi lžící mouky, přikryjeme čistou a suchou utěrkou a necháme kynout na teplém místě 2 až 3 hodiny.

4. Mezitím si připravíme náplň. Máslo rozpustíme na mírném plameni. V misce smícháme oba cukry, mouky a skořici. Pak nalijeme teplé máslo a smícháme do husté hmoty.

5. Vykynuté těsto vyválíme na obdélník o tloušťce asi 0,5 až 1 cm. Potřeme skořicovou náplní a z širšího konce obdélníku začneme rolovat. Srolované těsto krájíme na jednotlivé šneky o tloušťce asi 4 cm (to samozřejmě záleží jen a jen na Vás a Vaší libosti). Jednotlivé šneky vkládáme do máslem vymazané ohnivzdorné mísy nebo plechu s vyšším okrajem. Mezi jednotlivými šneky nechte dostatek prostoru, šneci během pečení dost vykynou (viz. foto). Mísu se šneky přikryjeme suchou utěrkou a necháme ještě 15 minut kynout. Pečeme na 180°C asi 25 minut.

Před upečením


VŠECHNY RECEPTY NALEZNETE ZDE :)

3 komentáře :