pondělí 13. dubna 2015

Vanilkové soufflé

Nevím, jak Vám, ale mně tohle soufflé vůbec nebylo známé. Věděla jsem jenom o čokoládové variantě (jak jinak, že? čokoládu mám prostě mooc ráda :) ), která byla taky naprosto delikátní. Takže když jsem geniálně přišla na to, že existuje celá řada různých druhů soufflé, byla jsem malinko v šoku. Prostě občas mi věci dochází trošku pomaleji (aneb krutý život maturanta).





O tomhle konkrétním vanilkovém soufflé jsem se dočetla v časopisu Apetit. Jedná se o úžasně nadýchanou vanilkovou pěnu zapečenou v troubě. Příprava tentokrát není tak úplně nejjednodušší, ale s troškou silné vůle to bude hračka. Určitě si taky připravte své pažní svaly, protože pro ty to bude menší makačka. Míchá se o sto šest a v docela rychlém tempu. No a na závěr doporučuji podávat soufflé s ovocem. S malinami bylo opravdu mňamkové.


A ještě jedna rada. Pamatujte, že Vy čekáte na soufflé, ne naopak. Ihned po upečení ho podávejte, protože jinak přijdete o celé jeho kouzlo a soufflé Vám spadne. A to jistě nechcete. Ale teď už konečně k receptu.

Recept by měl být dostatečný pro 4 porce

Vanilkové soufflé


Nachystejte si:
150 ml mléka
1 vanilkový lusk
2 vejce
40 g krupicového cukru + více na vysypání formiček
20 g škrobu
máslo na vymazání formiček
moučkový cukr na posypání

1. Mléko zahřejte v hrnci téměř k varu. Vanilkový lusk podélně rozřízněte a špičkou nože z něj vyškrábněte semínka. Lusk i semínka vložte do mléka a nechte asi 15 minut louhovat. Pak lusk vyndejte.

2. Žloutky s půlkou cukru vyšlehejte do pěny. Přidejte škrob a prošlehejte. Přidejte trochu mléka a opět prošlehejte. Přidejte další trochu mléka a šlehejte. Nakonec vlijte zbytek mléka a naposledy šlehejte.

3. Žloutkovou směs dejte opět do hrnce a na mírném plameni a za stálého míchání (což je opravdu hodně důležité, aby se Vám krém nespálil u dna) vařte. Vznikne hladká a lesklá hmota podobná pudinku. Na její povrch (opravdu přímo na něj) položte potravinářskou folii. Tím zabráníte vzniku škraloupu.

4. Formičky (nebo jakékoliv žáruvzdorné misky či hrníčky) vymažte chladným máslem a vysypte krupicovým cukrem. Dejte je do ledničky zatuhnout.

5. Bílky vyšlehejte do sněhu. Pak přidejte druhou polovinu cukru a šlehejte až vznikne lesklá sněhová hmota. Opatrně a po částech vmíchejte sníh do žloutkového krému.

6. Troubu předehřejte na 150°C. Směsí naplňte formičky až po okraj a každou poklepejte o pracovní plochu, abyste z nich dostaly vzduchové bublinky. Pak objeďte okraj každé z nich palcem. Tím pomůžete soufflé vzrůst.

7. Pečte 10 minut. Po upečení poprašte moučkovým cukrem a ihned podávejte nejlépe s čerstvým ovocem.

Seznam receptů: zde



Žádné komentáře :

Okomentovat