pátek 10. dubna 2015

Homemade müssli tyčinky

Všechno domácí je lepší a u müssli tyčinek a müssli celkově, to platí dvojnásob. Myslím, že o tom, jak jsou tyhle továrně vyráběné věcičky plné cukru, pšeničných pufovaných kuliček a palmového tuku už bylo napsáno mnoho a možná ještě víc textů (opravdu, zkuste jednou lehce nahlédnout do složení vašeho oblíbeného zapékaného müssli nebo na obal tyčinky, pro kterou sáhnete vždy, když vás tak říkajíc honí mlsná - možná budete nepříjemně překvapeni). No a protože doba přeje všemu domácímu, je čas postavit se i před takovou výzvu jako je domácí müssli.




Upřímně, trošku jsem se tohohle experimentu bála. Nakonec se ale ukázalo, že úplně zbytečně. Jasně, nemůžete čekat tu super vláčně měkkou konzistenci plnou medově sladké chuti. Navíc, mně osobně tohle stejně vadilo. Prostě přeslazený lepivý blafík. Konzistence tyčinek, na které budete mít níže recept, je taková hutnější a vlastně jsou spíše jako čokoládová (respektive karobová) tyčinka plná všeho dobrého, zdravého, nutričně výživného a mňamkového. Navíc v nich není žádný cukr. Jsou sladké díky datlím a věřte nebo ne, stačí to až nad hlavu. Vážně je zkuste. Rozšíříte své obzory o další dimenzi.

Domácí müssli tyčinky

Nachystejte si:
60 g dýňových semínek
25 g strouhaného kokosu
25 g sesamu
40 g lněného semínka
40 g mletých ořechů (jaké jen máte rádi)
30 g ovesných vloček
125 g rozemletých sušených datlí
6 lžic kokosového oleje
2 lžíce karobu (kakaa)
1 lžička vanilkového extraktu

1. Navažte a smíchejte všechny semínka a ořechy.

2. Na mírném plameni rozehřejte kokosový olej. Přidejte do něj karob nebo kakao, rozemleté datle a vanilkový extrakt a pořádně promíchejte. Nalijte do semínkové směsi a promíchejte.

3. Vzniklou hmotu nalijte do potravinovou folii vyloženého pekáčku. Vše pořádně promačkejte. Cílem je dostat ze směsi co nejvíce vzduchu, aby po vyjmutí z formy byla pěkně tuhá a nerozpadala se.

4. Uložte do lednice asi na 3 hodiny. Rozkrájejte do požadované velikosti a vychutnejte.



Seznam receptů: zde



Žádné komentáře :

Okomentovat